EMPAT HIRAKI KERJASAMA DEMI KEJAYAAN PELAJAR:

1- Pertama ibubapa – dalam Islam pun tanggungjawab hakiki mendidik adalah ibubapa. Bahkan Saidina Umar Al Khattab berkata bahawa ibubapa dianggap “durhaka” jika tidak menunaikan 3 perkara : i – berikan nama yang baik-baik kepada anak.πŸ‘‰πŸ‘‰ ii – memberikan Ilmu Fardhu Ain dan Fardhu Kifayah (Agama dan keduniaan).iii – mencarikan jodoh yang baik kepada anak. …

0 comments

Jangan Bunuh Jiwa Pelajar Anda

“Kalau macam ini perangai kamu, lebih baik jangan datang sekolah!…” “Dah berapa kali cakap!… korang ni nak jadi setan ker ? !…” “Memang kamu ni merapu…bebal betul laa, lain saya ajar lain pulak kamu buat!…” πŸ‘†πŸ‘†Itu adalah sebahagian contoh SALAH dalam mendidik anak-anak atau pelajar. Ia akan merosakkan jiwa pelajar. Bahkan kata-kata negatif itu ibarat …

0 comments

Pelajar Ceria, Skill dan P.R Guru Faktor Kecemerlangan

Bila baca seakan macam biasa. Dapat hadamkan dan hayati. Jika dapat, baru fahami itulah hakikat kecemerlangan pelajar. Jika guru dapat membina ‘personal touch’ dengan para pelajar, maka 50% PDP berkesan telah tercapai. Baki lagi 50% adalah skill penyampaian guru Itu juga kebolehupayaan pelajar (normal) menerima pengajaran. Bagi pelajar pula intipatinya ialah fokus dalam kelas. Hanya …

0 comments

Lemah Add Maths / Matematik Tambahan : Persoalan & Ulasan

Memang kerap sangat ibubapa bertanya saya kenapa anak mereka lemah Matematik Tambahan @ Add Maths (AM), walaupun dah belajar sungguh-sungguh? Bahkan ada yang menyatakan memang anaknya belajar setiap hari, tapi masih dapat keputusan hanya sekadar lulus. Itu satu soalan yang sangat bagus. Soalan cepumas. Maka jawapannya pun bernilai seperti emas berlian juga. Analogi ialah, kita …

0 comments

Susah Sangat ke Subjek Kimia SPM?

Puncanya semua bermula di Tingkatan 4. JIKA asas-asas Kimia Tingkatan 4 bermasalah, maka memang Tingkatan 5 akan merangkak, terencat dan bermasalah besar. Kesannya, bila Tingkatan 5, pelajar-pelajar telah terasa bahawa mereka β€œdah TAK boleh carry Chemistry.”. Itu realiti yang dialami kebanyakan pelajar kita. Kenapa? Sifirnya begini: Jika seseorang kanak-kanak hingga remaja tidak pernah ATAU tidak …

Kes 1 : Menangani Masalah Remaja & Cara Membeli Jiwa Anak-Anak

Terima kasih Puan kerana ikhlas berkongsi & percaya kepada rakan sahabat dalam group ini. Baca semua ya πŸ‘‡πŸ‘‡: 1- Cabaran saya lagi besar. Ada 4 orang anak lelaki. Kalau mereka setting games, makan minum mandi dan lain lain semua lupa. Caranya saya buat…no. 2 dan seterusnya πŸ‘‡πŸ‘‡ 2- Awal-awal saya dah cegah anak jangan KETAGIH …